GETEST

Thais, Turks of Midden-Oosters: wij volgden drie exotische kookworkshops in Limburg

Getest

Thais, Turks of Midden-Oosters: wij volgden drie exotische kookworkshops in Limburg

22/04/2022 door Kizzy van Horne


Chef-kok Koong Yupaporn Duangjit leert je tijdens haar kookworkshops de kneepjes van het vak. (Foto: Boumediene Belbachir)

Foodworkshops zijn razend populair, zowel bij vriendinnen die een leuk avondje willen beleven als bij foodies die de wereldkeuken willen ontdekken.
Onze reporter testte drie exotische kookworkshops in onze provincie uit - en verklapt drie heerlijke recepten.



Wat?



Fan van de spicy Thaise curry’s?
Chef-kok Koong Yapaporn Duangjit van Thais Koken aan Huis leert je tijdens haar kookworkshops de kneepjes van het vak.
Koong richtte in haar achtertuin in Diepenbeek een kookstudio in. Chef Koong kreeg de liefde voor koken mee van haar ouders die vandaag nog steeds een restaurant runnen in Korat, op drie uur rijden van Bangkok.


Eerste opdracht: ongefrituurde loempiaatjes van rijstvellen als hapje. (Foto: Boumediene Belbachir)

Ervaring?



Op slechts één vuurtje maken we een heel menu.
Koong zet ons eerst aan het werk met loempia sod, ongefrituurde loempiaatjes van rijstvellen als hapje.
De aanpak van Koong: ze doet alles een keer voor waarna we zelf kunnen snijden en rollen.
Hetzelfde geldt voor de groenten die gesneden moeten worden voor de andere gerechten, zoals Tom Yam Ta-Lay, een zeevruchtensoep, de kip met rode curry Kang kai nor-mai dong en het bijgerecht Pad Pak.
Wij snijden, daarna toont Koong telkens in een grote wok op het vuur hoe je de gerechten klaar maakt. De tijd vliegt om in de kookstudio van Koong.
Vijf uur later gingen we pas de deur uit zonder een seconde stil gezeten te hebben.




Conclusie?


Chef Koong neemt haar tijd om alles tot in detail uit te leggen.
Ze toont hoe de Thai de gerechten authentiek bereiden.
De gerechten zijn heerlijk. Je moet wel wat pikant kunnen verdragen, al doet Koong daar wel enkele toegevingen.
Op z’n Thais pikant zou het voor ons bijna niet eetbaar zijn.
De ongebakken loempia’s gaan hier in de zomer alvast een topper worden. En eindelijk kan ik een goede rode curry maken.





Zo maak je zeevruchtensoep Tom Yam Thalay





Chef-kok Koong Yapaporn Duangjit leert je tijdens haar foodworkshop koken als echte Thai. Ze geeft ons al één receptje cadeau: zeevruchtensoep of Tom Yam Thalay.

Nodig
500 gr zeevruchten naar keuze
400 ml water
4 blaadjes kaffir limoen (te koop in de Thaise winkel)
3 tomaten in 4/6 stukken gesneden
300 ml kokosmelk
3 dunne sneetjes galangal (Thaise gember, te koop in de Thaise winkel)
2 tot 3 el Thaise vissaus
2 stengels citroengras (in stukken van 2 cm)
1 bakje champignons in stukjes gesneden
1 blokje kippenbouillon
2 groene of rode chilipepers
1 el vers limoensap
1 el Thaise chilipasta
1 takje koriander in stukjes gesneden
2 teentjes look, fijngehakt
Eventueel 100 ml volle melk

Bereiding
Neem 300 ml kokosmelk en laat koken. Voeg er de look, de blaadjes kaffier limone, de galangal, het citroengras en de kippenbouillon aan toe en laat verder koken.
Voeg het water bij het kokende mengsel en laat nog verder koken.
Voeg daarna de champignons en chilipepers toe. Laat twee minuten op een zacht vuurtje koken.

Voeg de vissaus toe naargelang jouw smaak en proef.
Voeg daarna de tomaten toe en laat koken tot ze zacht zijn.
Meng er daarna de chilipasta onder.
Op het einde voeg je de zeevruchten toe, samen met het limoensap en eventueel de volle melk.
Laat de zeevruchten gaar worden. Dien de soep op met verse koriander.